+36 70 574 1499 izabella@poros.hu

Te is az alváson spórolsz azért, hogy több időd legyen? Azt nagyon rosszul teszed. Ezen a héten egyik kedves Ügyfelemet kérdeztem arról, hogy miért is fontos az alvás, mit okozhat a hiánya és egyáltalán, hogyan függ össze ez a hatékonyságunkkal.

Fogadjátok sok szeretettel, Dr Dénes Ivettet, aki bababarát alvástanácsadó és a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyv írója.

Iza: Örülök Ivett, hogy veled, mint a téma szakértőjével beszélgethetek az alvás fontosságáról. Te már évek óta orvosként a babák alvását kutatod, folyamatosan képzed magad a témában és ugyan a kutatásaid elsősorban gyerekekkel kapcsolatosak, azért elkerülhetetlen, hogy a felnőttek alvási szokásaival is tisztában legyél. Először is szeretném megkérdezni, hogy egy felnőtt embernek mennyi az alvásigénye általánosságban?

Ivett: Üdvözlök minden kedves olvasót. Fontos tudni, hogy mindenkinek egyedi az alvásszükséglete. Az alvással kapcsolatban végzett kutatások közül az egyik, az amerikai National Sleep Foundation új korspecifikus ajánlása az egészséges mennyiségű alvásról.  Számos kutatás eredményeit vették figyelembe, mielőtt megalkották volna az új ajánlást, melyben életkor szerint írják le, hogy kinek mennyi az ajánlott alvásmennyisége. A felnőttek minimum alvásigénye ezen ajánlások tükrében minimum napi 6 óra. Ezt azt jelenti, hogy ha ennél kevesebbet alszunk rendszeresen, akkor az meglehetősen rossz hatással lesz a szervezetünkre, az egészségünkre a pszichikai és fizikai teljesítményünkre, hatékonyságunkra. A jó alvás nagyon fontos, kevésbé leszel kipihent ha például részletekben alszol, vagy ha nappal próbálod bepótolni az alváshiányt. Az alvás gyakori megszakításának csaknem olyan következményei lehetnek, mint az álmatlanságnak. Ilyenkor ugyanis kevesebb időt tudunk a mélyalvás fázisában tölteni, így a testünk nem tud kellőképpen regenerálódni sem.

Iza: Sokan próbálnak rövid távon időt nyerni abból, hogy kevesebbet alszanak és többet dolgoznak. Szerintem ezt sokunk nevében mondhatom, sajnos. Milyen hosszútávú veszélyekkel kell szembenéznie annak, aki ezt a megoldást választja?

Ivett: Sok egyéb mellett, talán az egyik legijesztőbbről, Jeffrey Iliff neurológus, beszélt, egyik előadásában. A legújabb kutatások szerint az agyban keletkezett mérgező fehérjéktől a szervezetünk, csak az alvás ideje alatt tud megszabadulni. A kevés alvás hatására, ezek a káros anyagok apránként lerakódnak az agyban, ők felelősek az idegsejtek pusztulásáért. Ezek a mérgező fehérjék az időskori elbutulásban is szerepet játszanak, így a kevés alvás miatt a szellemi képességeink romlása fiatalabb korban is jelentkezhet. Ez, elég nagy kockázat pár jó, jobb évért cserébe.

Iza: Ez tényleg nem éri meg. Említetted, hogy sok egyéb van még. Mik ezek?

Ivett: Az alváshiány rengeteg testi és lelki panaszt okozhat. A legszembetűnőbb jele a kialvatlanságnak a hamuszürke bőr és a karikás, beesett szemek lehetnek. Gyengítheti az immunrendszert, felboríthatja a hormonháztartást, mellette növelheti az étvágyat, ami könnyen vezethet elhízáshoz. Máris belekerülünk egy spirálba, amiből csak nehezen, nagy kitartással tudunk újra kilépni az egészséges életbe. Lelkileg, ha lehet még nagyobb kockázatot rejt, hiszen türelmetlenebbek, ingerültebbek lehetünk, a fáradtság hatására másképp láthatjuk a világot, az agyunk túlterheltségének köszönhetően könnyebben hozhatunk megfontolatlan döntéseket, ami lássuk be elég nagy kockázat, akár életek is múlhatnak rajta. Kialvatlanul gyengébb lehet a memóriánk, a kreativitásunk és a problémamegoldó képességünk. A feledékenységért könnyen nagy árat fizethetünk.

Iza: Elég riasztó, amiket mondasz, és bár sokan tisztában is vannak ezek nagy részével, mégse tudnak felhagyni azzal a rossz szokásukkal, hogy az alváson spóroljanak. Mit tanácsolsz nekik?

Ivett: Azt tanácsolom, hogy mielőbb üljenek le és gondolják végig, hogy megéri-e a kockázat, hiszen felnőttként magunk hozzuk a döntéseinket, miénk a felelősség, de mások életére is hatást gyakorol, ha rosszul döntünk. Tehát, üljenek le, gondolják végig pro és kontra aztán tegyék meg a megfelelő lépéseket a döntésük irányába. Alvástanácsadóként abban bízom, hogy ez az optimális alvásmennyiség betartása lesz. Ahogyan említettem, ez mindenkinél más és mint ahogyan a babáknál, úgy a felnőtteknél is számos változata lehet annak, hogy ki hogyan tud elaludni és a megfelelő alvásmennyiségét betartani. Abban azonban biztos vagyok, hogy ha este elalvás előtt igyekszünk nyugodt körülmények között, nem tele hassal, képernyőmentesen ráhangolódni az estére, az alvásra az sokat fog segíteni. Gondoljunk arra, hogy a gyermekeinket milyen módon altatjuk és merítsünk ihletet belőle, vagy nehezebb helyzetben forduljunk szakértőhöz.

Iza: Összegezve akkor elmondhatjuk, hogy az alvás milyensége és mennyisége jelentősen befolyásolja, hogy hova és hogyan tudunk eljutni az életünkben. Az alvás minősége nagyban meghatározza a napunkat, a hatékonyságunkat, így ha jó napot akarunk akkor előtte aludjunk egy jót. Köszönöm a tanácsaidat Ivett.  További eredményes munkát kívánok Neked!

Ivett: Én is köszönöm a kérdéseket. Mindenkinek békés éjszakákat és eredményes nappalokat kívánok.

Iza: Bár az én olvasóim vélhetően nem gyermekek, de amennyiben szükségetek van Ivett szolgáltatására, itt találjátok őt meg: Anya, gyere!

Ha szívesen olvasod az írásaimat, akkor itt tudsz feliratkozni.

A feliratkozás után, megkapod az AJÁNDÉK 8+2 időgazdálkodási TIPP című írásomat is.