+36 70 574 1499 izabella@poros.hu

Ebben a cikkben, a mozgás fontosságára szeretném felhívni a figyelmet, hiszen nem mindegy, hogy fizikailag milyen állapotban vagyunk. Aki a maga ura és komolyan veszi, az alighanem hamar kerül bele abba a hibába, amibe én is beleestem. Már ott tartottam, hogy a derekamat a falnál kellett kiegyenesítenem miután felkeltem a székből. Miután még fiatal vagyok, így sejtettem ez nem jó előjel a jövőmet tekintve. A barátnőm mintha érezte volna, hogy itt tartok, lekapott a tíz körmömről és most heti 3 alkalommal edzőteremben dolgozom. Na, nem a laptopomon, hanem a fizikai erőnlétemen. Itt ismerkedtem meg Bodnár Zsuzsával, aki az edzőterem tulajdonosa, szakmai vezetője és egyben gerinctornát és pilates jellegű edzést tartó edző is. Kérés nélkül jött, segített nekünk, „edzőteremszűzeknek”, nagyon szimpatikus volt a hozzáállása a vendégekhez és meggyőzött szakmailag is. Ezen a héten vele beszélgettem a mozgás fontosságáról és ezt szeretném veletek is megosztani. Fogadjátok sok szerettel Zsuzsát.

Iza: Köszönöm, hogy szánsz rám és az olvasóimra az idődből. Első kérdésem, hogy alapvetően mennyi időt érdemes minimum mozgásra szánni, hetente/naponta?

Zsuzsa: Üdvözlök minden kedves olvasót! Fontos tisztáznunk, hogy milyen mozgásformával kapcsolatban milyen rendszerességről beszélhetünk. Edzőtermi edzésre minimum heti 3*1 órát érdemes fordítani, a többi napon pedig fontos a pihenés, mert csak így fejlődünk, mind állóképességben, mind erőben mind erő-állóképességben. Kardiózni akár minden nap lehet. Illetve aki tud időt szánni rá, reggelente 5-10 percet szánjon a teste átmozgatására.

Iza: Milyen jelekre érdemes figyelni, amelyek azt jelzik, hogy a mozgás, amit végzünk nem jó a szervezetünknek?

Zsuzsa: A szédülés, hányinger, fejfájás általában a túledzettséget jelzik, ezekben az esetekben mindenképp fel kell hagyni az adott mozgásformával és amennyiben nem rendeződik a helyzet, akár orvoshoz is ellátogatni. Fontos, hogy amennyiben van bármilyen egészségügyi problémánk, akkor az orvosunkkal konzultáljunk a választott mozgásformával kapcsolatban. Elengedhetetlen a bemelegítés, mert enélkül könnyen lehet izomhúzódás, szalagszakadás, izomgyulladás a mozgás vége. A lágy részek sérülései nagyon nehezen és hosszasan gyógyulnak. A nyújtás nagyon fontos, hogy az edzés során megdolgoztatott izomrostjaink újra kisimuljanak és csökkentsük a sérülés, izomláz kockázatát.

Iza: Én és alighanem az olvasóim nagy része ülő munkát végez, ami lássuk be nem túl egészséges, főleg napi sok-sok órában. Milyen edzésformát, otthoni alternatív lehetőséget javasolsz nekik, ami beleférhet a szűkös időkeretbe és hasznos lehet a leterhelt szervezetünknek, ami jó hatással lehet a munkavégzésre, hatékonyságra. Ami felfrissíti az elmacskásodott tagjaikat?

Zsuzsa: Mindenképpen fontos, hogy aki ülő munkát végez, az legalább 2 óránként felálljon és elvégezzen pár gyakorlatot, megmozgassa a végtagjait és bár nem mozgás, de nagyon fontos az elegendő folyadékfogyasztás. Amiket otthonra jó szívvel javaslok, az például hasprés, guggolás, vállkörzés, fekvőtámasz és a nagy kedvenc, az egész test izomzatát megdolgoztató plank. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mint az edzőteremben, otthon is nagyon fontos a mérték. Tehát ha már hónapok, évek óta nem mozogtunk, ne kezdjünk 200 guggolással, de akár egy tempósabb séta is jó alternatíva lehet kezdésnek.

Iza: Azt tapasztaltam, hogy a hozzád ellátogató vendégek élvezhetik a hosszú évek alatt szerzett szakmai tapasztalataidat. Nekem is segítettél, amikor megérkeztem és a kerékpáron kívül nagyjából egyik gépen sem tudtam dolgozni. Miért fontos, hogy szakmailag hozzáértő segítségét kérjük az edzéshez?

Zsuzsa: Ahogyan már említettem a nem szakszerűen végzett edzés, nagyon sok kockázatot rejt, a sérülések miatt, illetve aki rászánja az idejét az edzésre, nyilván fejlődni akar és egy szakember jól átlátja a fizikai erőnlétet, tud tanácsokat adni a mennyiségeket, használandó súlyokat tekintve. Hiszen senkinek nem mindegy, hogy mennyi idő alatt éri el a célját.

Iza: Mit ajánlasz azoknak, akiknek egyáltalán nem fűlik a foguk a mozgáshoz? Hogyan tudják könnyebben rávenni magukat, hogy nekiálljanak mozogni?

Zsuzsa: Ez egy jó kérdés, igazából alap dolognak kellene lennie a rendszeres mozgásnak, így nehéz általános értelemben erre válaszolni. Ami karbantartható a rendszeres mozgással az ugye az egészségünk, amit, ha elveszítünk, akkor vesszük észre milyen fontos és törékeny. Azt gondolom, hogy inkább szánjunk most időt a megőrzésére, mint később pénzt a visszaszerzésére.

Iza: Köszönöm szépen a válaszaidat. Összegezve az elhangzottakat, elmondhatjuk, hogy a mozgás nagyon jó hatással van ránk, mind szellemileg, mind fizikailag. Formálja a személyiségünket is, hiszen tudatosságra nevel, ami nem egy utolsó szempont a céljaink eléréséhez vezető úton.

Zsuzsa: Örülök, hogy beszéltünk. Mindenkinek mozgásban gazdag napokat és jó egészséget kívánok!

Iza: Aki szívesen megismerkedne Zsuzsával és szeretne egy családias hangulatú teremben edzeni, annak jó szívvel ajánlom a Família Fitness Klubot.

Ha szívesen olvasod az írásaimat, akkor itt tudsz feliratkozni.

A feliratkozás után, megkapod az AJÁNDÉK 8+2 időgazdálkodási TIPP című írásomat is.