+36 70 574 1499 izabella@poros.hu

Hogyan telnek a napjaid? Minden napra van egy terved? Vagy van egy éves terved? Esetleg az sem? Szerintem fontos, hogy ne egy általános terved legyen, hanem egy megfogható, elérhető, jól meghatározott célod, amivel kapcsolatban percre pontosan tudod, hogy mit kell tenned, hogy elérd. Hiszen, ha hatékonyan akarsz gazdálkodni az időddel és az erőforrásaiddal, akkor nem vaktában lövöldözöl, hanem igyekszel pontosan célozni. Így van? Erről lesz most szó.

 

Hogyan érdemes kitűzni a célunkat?

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy pontosan mit is akarunk elérni. Hol vagyunk most és hova akarunk eljutni. A célkitűzés talán egyszerűnek tűnhet, de nem az. Olyan cél kell, amit el is tudunk érni, különben csak egy frusztráló, beteljesületlen vágyálom marad, azt pedig nem akarjuk. Ugye? Van egy módszer, sokan írtak már róla, talán találkoztál is vele. A SMART módszer. Angol megnevezések kezdőbetűiből tevődik össze a neve.

  • S = Specific, azaz konkrét
  • M = Measurable, azaz mérhető
  • A = Attainable, azaz elérhető
  • R = Relevant, azaz releváns
  • T = Time, azaz időhöz kötött

 

Akkor lássuk, hogyan is kell ezzel dolgozni.

 

Konkrét legyen, azaz egy jól definiált, teljesen egyértelmű elhatározásra van szükség. Például az, hogy megtanulok angolul ebben az évben, az így nem jó. Ebben az évben megtanulok 5 000 szót, az alap igeidőket és ezek segítségével képes leszek megértetni magam másokkal. Így már jobban hangzik, nem igaz?

Mérhető legyen, azaz tudjam követni, hogy hol is tartok. Az előző példánál maradva, 5 000 szó 365 nap alatt, az napi 13-14 szó megtanulását jelenti, mellé némi nyelvtan gyakorlás, beszéddel kiegészítve. Ezt tudom követni, mérni egyszerűen.

Elérhető legyen, azaz a napi életembe be tudjam illeszteni. Nem mondhatom, hogy egy év alatt megtanulok anyanyelvi szinten beszélni, ha napi 8 órát dolgozom, 2 órát utazom, gyerekem van, háztartást vezetek és nem bírok ezek mellett napi 3-4 órát tanulással tölteni, de ha azt mondom, hogy képes leszek idegen anyanyelvűekkel is megértetni magam, akkor azt véghez lehet vinni.

Releváns legyen, azaz fontos legyen nekem valóban. Motivált legyek abban, hogy el akarjam érni. Mondjuk egy magasabb színvonalú ügyfélkiszolgálás lehetősége elég motiváló tud lenni.

Időhöz kötött legyen, azaz szabjunk egy időintervallumot, egy határidőt, amin belül el szeretnénk érni a célunkat. A példában szereplő egy évet le is bonthatjuk, hónapokra vagy hetekre, kisebb egységeket könnyebb lesz teljesíteni és nyomon követni.

 

Hogyan jutunk a célunkhoz?

 

Számos lehetőség van arra, hogy egy célt elérjünk, a feladat az, hogy megtaláljuk azt, ami számunkra optimális és sikerre vezet. Tulajdonképpen stratégiát állítunk fel. Először is fel kell mérnünk tehát a lehetőségeket. Példánkkal élve, a következő lehetőségek jutnak eszembe: tanárral, egyedül könyvekből, tanulótárssal, mobil applikáció segítségével, ezek kombinációival stb. Fontos, hogy felmérjem a forrásaimat, azaz mennyi idő, pénz, stb áll a rendelkezésünkre. Meg tudok-e fizetni egy tanárt? Hány órát tudok a tanulásra fordítani és azt mikor? Minden irányból alaposan meg kell vizsgálnunk a helyzetünket, mert ennek hiányában, már az elején bukásra ítélhetjük magunkat. Érdemes ezeket írásban lefektetni, azaz írásban tervezni, mert akkor van mihez visszatérni később és ad egy remek keretet a célunknak. Írjuk le azokat a módszereket, amiket szeretnénk igénybe venni a cél eléréséhez.

 

Hogyan hajtjuk végre elképzeléseinket?

 

Előzőekben kiválasztottuk a módszert, most fontos azt is eldöntenünk, hogy hogyan fogjuk véghez vinni. Milyen eszközöket kell bevetnünk, milyen lépéseket kell tennünk. Például, ha én tanárral akarok tanulni heti 3 órában, akkor a feladat, keresni egy tanárt, elkülöníteni a megfelelő mennyiségű anyagi forrást és a szükséges időt a tanulásra.

 

Hogyan halad a terv megvalósítása?

 

Fontos, hogy a megvalósítás ideje alatt, végig képben legyünk azzal kapcsolatban, hogy éppen hol is tartunk. Kell egy visszacsatolás arról, hogy valóban haladunk és a jó irányba tartunk. Én imádom az excelt, általában tervezni is abban szoktam és a megvalósítást is érdemes lehet ebben elkövetni. Tudod benne követni az erőforrásokkal való gazdálkodásodat, a feladatok végrehajtását, akár, ha nagyobb a projekt érdemes bevetni egy Gannt diagramot. Sőt, kifejezetten hasznosnak gondolom.

 

Hogyan tarts ki az úton? Kell a motiváció.

 

Ha jól tűzted ki a célt, akkor valószínűleg menni fog a kitartás, de azért lássuk be, néha még egy nap is hosszú idő, nem még ha hónapokról beszélünk. Mindenképpen érdemes kitűzni a nagy célon és határidőn belül olyan kisebb mérföldköveket, amiket, ha elérsz akkor kapsz magadtól valami honoráriumot. Például, ha jól haladok megveszem magamnak félidőben azt a szuper angol könyvet amire régóta vágyom, de nem vettem meg, mert csak a polcon porosodott volna.

Készítettem egy céltervező munkafüzetet, és egy hozzá tartozó célkövető lapot amit le tudsz tölteni és végig vezet ezen a folyamaton, amiről szó volt a cikkben. Remélem a segítségedre lesz abban, hogy elérd a célod.

Ha szívesen olvasod az írásaimat, akkor itt tudsz feliratkozni.

A feliratkozás után, megkapod az AJÁNDÉK 8+2 időgazdálkodási TIPP című írásomat is.