+36 70 574 1499 izabella@poros.hu

Jön a tavasz, csiripelnek a madarak, a természet új életre kel, itt az ideje, hogy te is a megújulás mezejére lépj. Nem, nem csak mert tavasz van, hanem mert időről-időre rendet kell tennünk az életünkben, hogy a felgyülemlett dolgok, feladatok ne öntsenek el minket. Ezzel azt hiszem nem mondtam újdonságot, igaz?

Ha te is azok táborát erősíted, akik szívesen és önzetlenül segítenek másoknak, akkor jó eséllyel a saját feladataid mellett szép számmal vannak olyanok is amiket nem feltétlenül neked kellene megoldanod, de mégis te fogod mert nem mondtál nemet.

Ezért a nagytakarítás első lépése, meglepő módon, hogy tanulj meg nemet mondani. Félsz, hogy megharagszanak érte rád? Ha eddig mindent bevállaltál, akkor biztosan nem fogják érteni, hogy mi történt, ezt elkerülendő fogalmazd meg, hogy miért mondasz nemet. Például így: „Kedves XY, örülök, hogy bizalmaddal megtisztelsz és megkérsz, hogy segítsek megoldani a problémádat, viszont a megértésedet kérem. Jelenleg a saját életemben lévő feladatokat rendszerezem, teszem rendbe, minden kapacitásomat erre fordítom, hogy a későbbiekben jobban menjenek a dolgaim. Esetleg szívesen megosztom veled, az általam használt technikákat, így te is könnyebben meg tudod oldani a problémáidat.” Persze lehet másképp is, csak érdemes nem felégetni a hidat köztetek azzal, hogy indoklás nélkül mondasz nemet.

Most, hogy tiszta, tisztább a terep, jöhet a szelektálás. A legegyszerűbb, ha leülsz egy papírral egy csendes sarokba és elkezdesz minden feladatot leírni, ami csak a fejedben van. Nem kell rendszerezni, csak írd. Addig, amíg úgy nem érzed, hogy mindent leírtál, de nyugi később még bővítheted a listát, ha valami lemaradt.

Ülsz egy vagy több feladatokkal teleírt lappal a kezedben és arra gondolsz, köszi, most nem, hogy jobban érzem magam, hanem látom, hogy mennyi minden vár még rám. És igen, ez a lényeg. Kiborítottuk a dobozt, szelektálhatunk. Bár manapság sokan azt mondják, hogy a tennivaló listák ideje lejárt, én azért azt mondom, csak nyugodtan írd meg. Csoportosítsd a feladataid, legyen minden csoportra egy listád. Tegyél bele checkbox részt, illetve akár határidő oszlopot. Láss neki a feladatok elvégzésének és érezz örömet minden pipánál.

Ha van delegálható feladat, akkor azt add át és csökkentsd a terhet a válladon.

Ha szívesen olvasod az írásaimat, akkor itt tudsz feliratkozni.

A feliratkozás után, megkapod az AJÁNDÉK 8+2 időgazdálkodási TIPP című írásomat is.