+36 70 574 1499 izabella@poros.hu

Virtuális Asszisztensi munkánk során adatokkal dolgozunk, nem téglával, nem fával, nem kővel, nem kézzel fogható termékekkel, hanem ADATOKKAL! Azért dolgozunk adatokkal, hogy Ügyfelünk hatékonyabban gyártson, értékesítsen, vagy szolgáltasson. Adatokat gyűjtünk, feldolgozunk, továbbítunk, terjesztünk, a hatékonyabb gyártás, értékesítés, szolgáltatás érdekében.

Ezen feladatok elvégzéséhez hatékony eszközökre, szoftverekre van szükségünk.

Az előző írásomban a számítógépekről és a fontosabb paramétereiről írtam, de önmagában ezek az eszközök mit sem érnek. Szoftverek nélkül ezek az eszközök csak levélnehezéknek és porfogóknak jók. Ahhoz, hogy a számítógépünkbe adatokat tudjunk bevinni, tárolni, feldolgozni, megjeleníteni szoftverekre van szükségünk. Az első és – működés szempontjából – a legfontosabb, “egy mind felett”, (vagy inkább alatta), az operációs rendszer. A legelterjedtebbek: Microsoft Windows, macOS, Linux, ChromeOS… Kisebb mobileszközeinken, telefonon és tableten a legelterjedtebbek: Android, iOS

Az operációs rendszer felett futnak:

védelmi szoftverek

 • tűzfal
 • vírus és kártevő védelem

felhasználói programok

 • szövegszerkesztő
 • táblázatkezelő
 • fájlkezelő
 • levelezőprogram
 • képnéző és szerkesztő programok
 • hanglejátszó és szerkesztő programok
 • videólejátszó és szerkesztő programok
 • internetes böngészők
 • stb..

Nem árt, ha tudjuk, ügyfelünk mivel dolgozik ezek közül. A különböző operációs rendszerek felett más-más domináns szoftverek terjedtek el, ami különböző adattárolási megoldásokhoz is vezetett. Sok esetben különböző operációs rendszerek alatt létrehozott adatállományokat, pl szövegszerkesztőkben, táblázatkezelőkben stb. létrehozott fájlokat konvertálnunk kell a másik rendszer alatt futó szoftver által támogatott formátummá, hogy az adatunk feldolgozhatóvá váljon. Igaz ennek jelentősége folyamatosan csökken a böngészőből elérhető egyre hatékonyabb és népszerűbb felhős szolgáltatások elterjedése következtében. Nem véletlenül létezik olyan operációs rendszer, ami ma már csak tulajdonképpen egy böngésző. Éppen ezért az operációs rendszer felett talán a legfontosabb szoftverek az internetes böngészők.

Az elmúlt évtizedekben olyan remek szoftverek fejlődtek ki, amikkel az egyén az adott témában professzionális dolgokat tudott létrehozni. Létrejöttek, tökéletes szövegszerkesztők, táblázatkezelők, képszerkesztők, zeneszerkesztők, videószerkesztők, egyéb segédprogramok, amik úgy igazán nem látták el a hatékony csoportmunka elvárásait. Kb az volt a csoportmunka, hogy megcsináltad a rész feladatodat, elmentetted, a másik megnyitotta és folytatta és így tovább.

Ma már, ha szövegszerkesztőnek nem egy az operációs rendszerünkre telepített verziót használunk, hanem felhőben futó szövegszerkesztőt használunk kedvenc internetes böngészőnkből, akkor olyan hatékony real-time, akárhány felhasználó által egyidőben szerkesztett szövegszerkesztő munkafolyamatba csöppenhetünk, ami jóval hatékonyabb, mint a megszokott “mentem, küldöm, nézd át” folyamat.

És ez csak, a szövegszerkesztés, el se tudom képzelni, hogy több kreatív együttműködő grafikus, miket tudna művelni egy ilyen felhős grafikus szoftverben.

Ha az operációs rendszerünkre telepített szoftverek helyett, felhős szolgáltatásokat veszünk igénybe, sok szempontból hatékonyabbak lehetünk és nem csak a többfelhasználós real-time csoportmunka miatt, hanem amiatt is, hogy nem neked vagy egy újabb kollégának kell telepíteni, frissíteni, karbantartani az adott programot. Neked csak annyi a feladatod, hogy a böngészőben megnyitod a megrendelt szolgáltatásod weboldalát, és belépsz a felhasználói neveddel, jelszavaddal jobb esetben még a második faktoros hitelesítő adatoddal és használod.

Lényegében, több időd marad a munkára, hatékonyabb lehet az együttműködés, nem kell szoftver telepítőket tárolgatnod, jobban összpontosíthatsz a profittermelő tevékenységedre. 

Ha szívesen olvasod az írásaimat, akkor itt tudsz feliratkozni.

A feliratkozás után, megkapod az AJÁNDÉK 8+2 időgazdálkodási TIPP című írásomat is.