+36 70 574 1499 izabella@poros.hu

Napi rutin. Én azt gondolom, hogy a mai rohanó világban a napi rutin kialakítása nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Az biztos, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyeknek fix és sérthetetlen az ideje, időpontja. Például a gyereket iskolába vinni 7-8-ig illik, nem 10-kor, ha épp akkor érnél rá. Ha-ha szép is lenne. Mint minden esetben itt is van egy csodaszer, ami sokat segít, ha alkalmazod. Ez pedig, nem más, mint a tervezés.

HASONLÓ FELADATOK CSOPORTOSÍTÁSA:

Hogy néz ki a napod? Dolgozol, épp belemerülnél, amikor jön egy email? Elolvasod, de elnavigál egy weboldalra, ott a cikk végén megoszthatod a facebookon, s ha már úgyis ott vagy, megnézed, hogy teljesít a céges oldalatok. Közben jön pár üzenet, válaszolsz. Hé, mi ez a hang? Korog a pocak, ebédidő? Mivel is kezdtél el foglalkozni pár órája? HÁT EZ AZ!!!! Így nem lehet haladni!

SZELEKTÁLJ, CSOPORTOSÍTSD, TARTSD BE!

Mint egy órarend, döntsd el, hogy a nap melyik részében végzed el a legfontosabb feladatokat, mikor válaszolsz az emailekre, mikor intézed a céges telefonokat stb.

TERVEZZ ÉS HAJTSD VÉGRE!

Nem mást, azt, ami akkor a feladat! Eleinte nehéz lesz, de ha megtanulsz fókuszálni, akkor hidd el nem akarod soha többé másképp szervezni a napod. Ja, hogy eddig nem is szervezted? Itt az idő. Toll, papír, vagy egy excel és láss neki szépen.

Hogy csinálom én?

Azt szeretem, ha van egy szamárvezetőm, ami végig visz a rutin dolgokon. Nem hiszem, hogy az agyamnak, az lenne a feladata, hogy magában tartsa és figyelmeztessen, hogy hahó Iza, 3 óra, ideje elintézni a telefonokat. Nem-nem. Az agyam arra való, hogy okos dolgokat találjon ki, kreatívan oldjon meg különböző feladatokat. Na, de ott tartottunk, hogy szamárvezető.

Talán már nem lep meg ha azt mondom, hogy fogok egy excelt és szépen leírom a feladataimat. Miért excelben? Természetesen azért, mert számolni is kell, ugye, ha hatékonyan akarsz gazdálkodni az időddel, az pedig miben egyszerű? Bizony, excelben. Tehát megvan a listám, arról, hogy pontosan mivel töltöm a napjaimat. Mellé rendelem, hogy mi mennyi idő. Ez azért is jó, mert, ha őszintén leírod, hogy mivel mennyi időt töltesz kiderül sok minden. A turpisság, ha tényidőből indulsz ki, hogy pl céltalan netezés napi 2 óra, hoppá.. Vagy ha a tervidővel dolgozol, akkor oh, hát egy nap nem 32 óra.

Szó, mi szó, sok mindenre rá tud ébreszteni egy ilyen kis tervezgetés.

Az, hogy honnan indulsz, tény, vagy terv, az attól függ, hogy mennyire vagy tisztában az időtöltéseddel. Ha nem, akkor tényidővel kezdj. Döntsd el, hogy 2-3 hétig írod minden perced, vagy ha úgy kényelmesebb, használhatsz időmérőt is, pl toggl, vagy bármi mást, ami alkalmas erre. Én azért szeretem az excelt itt is, mert abba minden fontos paramétert be tudok írni, az adatokkal könnyebben tudok dolgozni utána, stb, stb. Érdemes tehát kis időt rászánni, hogy magadnak készíts egy ilyet, vagy használd, az időellenőrző táblázatot, amit készítettem neked.

Amikor letelt a kitűzött ellenőrzési idő, akkor pedig ülj neki és elemezd az eredményeket. Egy diagram és már látod is vizuálisan, hogy mivel mennyi időt töltesz. Ebből már ki lehet indulni. Nyakon csípheted az időrablóidat. Ugye, milyen jól hangzik? Kesztyűt fel és intézd el őket. Nehéznek tűnhet, de meg lehet lenni napi 2-3 óra facebook, céltalan böngészés, tévézés vagy napi boltba rohangálás nélkül is. Ha neked ezek nem szerepelnek a listádon, akkor kérlek ne vedd magadra, mert nem neked szólt. Most, hogy látod mivel mennyi idő telik el egy nap, így átgondolhatod, hogy kell-e rá annyi vagy épp ellenkezőleg több kellene rá, láthatod azt is honnan tudod átcsoportosítani. Mikor a lelked kényelmesebbik fele reklamál, akkor nyugodtan mondd meg neki, hogy mi itt most értéket teremtünk, szóóóval… csend!

A tervezéshez mutatok egy nagyon egyszerű módszert.

Töltsd le a napirendtervező táblázatot és a fehér részt, ahol most Feladat1, Feladat2, stb szerepel töröld ki majd töltsd fel a napi feladataiddal, alul az összesítőben is írd át a feladatok neveit, mind szerepeljen, ami fent is és pontosan úgy, és látni fogod, hogy naponta, illetve hetente mivel mennyi időt töltesz majd, ha tartod magad a tervedhez. Kiindulásnak rém egyszerű, hiszen addig alakítgathatod, amíg meg nem találod a megfelelő arányokat.

Ha pedig igazán szeretnéd tartani az elképzeléseidet, akkor jöjjön a szamárvezető. Biztos van gmail fiókod, vagy egyéb naptárad. Egyszerűen írd be, mikor mivel akarsz foglalkozni. Ennyi. Természetesen el fogsz tőle térni, hiszen nem egy leprogramozott játék bábúja vagy, de hidd el hamarabb fogsz eredményt elérni, és hamarosan azt veszed észre, hogy automatikusan tudod, hogy mikor mit kell tenned azért, hogy a célod ne csak vágyálom legyen, hanem a mindennapok történései által elérhető terv.

Ha szívesen olvasod az írásaimat, akkor itt tudsz feliratkozni.

A feliratkozás után, megkapod az AJÁNDÉK 8+2 időgazdálkodási TIPP című írásomat is.