+36 70 574 1499 izabella@poros.hu

Biztosan neked is vannak olyan pillanatok, vagy akár napok amikor úgy érzed, hogy kész vége, nincs tovább, összeomlik körülötted a világ. Ez sajnos egy teljesen normális emberi reakció. Az előző cikkben ugye a töltődésről volt szó, kicsit ide is illik az az írás, de van, amikor azok a technikák kevésnek bizonyulnak. Sőt, azt gondolom azok inkább tűzoltásra valók. Viszont most arról szeretnék beszélni, hogy mit tudsz azért tenni, hogy a motivációd, a pozitív életfelfogásod minél tovább kitartson és biztos társad legyen a cél felé vezető úton.

Elképzelésem szerint a motiváció nagyon fontos ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, vagy akár erőn felül is tudjunk teljesíteni, hogy kitörve a saját komfortzónánkból, megmutassuk magunknak, hogy többre vagyunk képesek még annál is, mint amit képzeltünk magunkról.

Tehát, hogyan motiválhatod magad?

Először is fontos, hogy légy tisztában a képességeiddel. Vess számot magaddal és őszintén tárd fel az erősségeidet és a korlátaidat. Az elérendő célhoz milyen tulajdonság kell, ami neked nincs meg, vagy gyengébb vagy benne a kelleténél? Itt az idő, hogy kilépj a komfortzónádból és feszegesd kicsit a határaidat. Amint túljutsz az első ilyen megmérettetésen és sikerrel győzöd le az akadályt, máris nő az önbizalmad, motiváltabb, erősebb leszel.

És mit gondolsz, mi lesz a következő gondolatod? Igen, az, hogy akkor jöhet a következő kihívás.

Felejtsd el, hogy mások véleménye, berögzült gátjai alapján határozol meg dolgokat esetleg vetsz el lehetőségeket.

Arnoldnak volt egy nagyon jó mondása: „Ha hallgattam volna a hitetlenkedőkre, még mindig az osztrák Alpokban jódliznék.” Tudjuk mit ért el.

Ez elég jól meghatározza, hogy mire gondolok. Csak mert mások kicsinyesek, neked még nem kell feladnod a céljaidat. Ha az előző pontban lévő dolgot már kipróbáltad, úgyis tudod, hogy mindig többre vagy képes, mint amit gondolsz magadról. Azt szoktam mondani, hogy mindig eggyel többet bírsz, mint amit gondolsz magadról. Ez így is van. Tehát szemellenzőt fel és előre.

Tudd azt, hogy mindig van megoldás. Szokták mondani, hogy olyan nincs, hogy valahogy ne legyen, és azt is, hogy lehetetlen nincs, csak tehetetlen. Közhely? Igen. Igaz? Igen. Attól, hogy egy problémát nem lehet megoldani pillanatok alatt, még nem jelenti azt, hogy nem is lehet megoldani. Meg kell tanulnod új nézőpontok szerint is megvizsgálni a dolgokat. Miért jó ez neked? A fejlődés miatt biztosan az. Gondolj bele, hogy azok a dolgok, amiket megtapasztalsz egy új és igen nehéz probléma megoldása során, milyen hatással lesznek a jövődre. Amikor nehéz az út, gondolj arra közben, hogy mire a végére érsz mennyivel erősebb leszel.

A célodhoz vezető utat érdemes felbontani kisebb egységekre. Legyenek mérföldkövek, amiket, ha elérsz megjutalmazod magad, így könnyebben maradhatsz motivált hosszabb távon. Érdemes lehet használnod a céltervező munkafüzetet és a célkövető lapot is, amiket pár hete készítettem. Töltsd le és használd, hogy segítsenek a céljaid eléréseben.

Talán körvonalazódik már benned, hogy a motiváltság és a pozitív gondolatok kéz a kézben járnak és nem mástól kell várnod a motivációt, hanem magadnak kell tenned érte. Nehéz? Igen. Megéri? Igen. Nagyon is.

Én magamról tudom, hogy ha magam alatt vagyok, akkor nem, hogy hatékony nem vagyok, de még másokat is képes vagyok visszahúzni. Tudom, ez borzasztó, de azért vallom be magamnak és most neked is, hogy lásd ezt is túl lehet élni. Ha őszinte vagyok magammal és beismerem a hibáimat, akkor van lehetőségem kijavítani őket. Csakis akkor, ha beismerem, hogy léteznek. Nem egyszerű, de szükséges az előre lépéshez, a fejlődéshez.

Tehát munkára fel.

Tölts el magaddal pár órát, térképezd fel magad, hogy megtaláld a saját utad és a fejlesztésre szoruló területeket. Közben ne feledkezz meg az erősségeidről, hiszen az elején belőlük fogod az erőt nyerni, hogy még több szuper jó tulajdonságot tudj felvenni. Ha jól dolgozol hamarosan többen is megjegyzik majd, hogy veled meg mi történt, hogy így megváltoztál. DE, ne feledd, soha ne mások elismeréséért dolgozz, hanem a saját jó érzésedért, a saját jól átgondolt értékrended szerint.

Azt kívánom légy boldog, motivált és kitartó.

Ha szívesen olvasod az írásaimat, akkor itt tudsz feliratkozni.

A feliratkozás után, megkapod az AJÁNDÉK 8+2 időgazdálkodási TIPP című írásomat is.